Erik tar guldet!

okt 12, 2024

Hej Erik och grattis till guldmedaljen.

Hej! Tack så väldigt mycket!

Berätta lite kort om dig själv för de som inte redan känner till dig?

Jag heter Erik Karlsson och är 22 år. Bor i Linköping, älskar att flugfiska så ofta jag kan och tävlar inom flugfiske. Jag har varit med i herrlandslaget sedan 2020 och detta år vann jag totala rankning för andra året i rad!😀

Korta frågor om Erik!

Fredagsnöje?

Binda flugor eller träna.

Annan hobby än fiske?

Innebandy

Favoritplats att fiska på?

Lokala sjöar där jag kan fiska loch style.

Drömresan?

Guidad resa med en världsmästare i hans hemmavatten där jag får lära mig nya saker.

Det har gått bra för dig i tävlingarna, berätta lite om det.

Senaste tävlingen var i Hallstahammar, det var kul att hela herrlaget deltog och det var få placeringar som skilde i toppen för att kvala tills nästa års landslag. Efter andra passet låg jag först och höll i det i sista passet och vann tävlingen. Det innebar att jag placera mig först i uttagningen inför landslaget 2025. Jag var också och tävlade i Glomma på norska mästerskapet i år, lyckades komma på 2:a plats individuellt och fångade mest fisk dessutom där.

Vad innebär det att vara med i flugfiskelandslaget?

Efter man kvalat in från top 5 i totala rankingen under året (i sin klass) ska laget tillsammans utse en kapten och tillsammans välja mellan VM (Tjeckien) och EM (Italien). När det är gjort börjar arbetet med träningstillfällen, sponsorer, reseplanering etc. Efter träningsdagarna på plats under VM/EM behöver man sammanställa vad som fungerat och vad som inte gjort de. Det är fem fiskare i laget (+ ev reserver) och alla delas in i fem olika grupper med en deltagare från varje lag. Så i sin grupp tävlar man individuellt mot alla andra länder på fem olika fiskevatten, sedan läggs allas placering i laget ihop för lagets placering och grupperna roterar över de olika fiskevattnen.

Hur tävlar man i fiske, hur går det till?

De svenska tävlingarna är uppdelade i tre 3h pass. Under ett pass är man lottad en del av en ström, efter land i en sjö eller blir hopparad med en annan fiskare i en båt. Sen ska en kontrollant mäta alla godkända fiskar så att man få poäng. Vilka typer av vatten man fiskar varierar mycket mellan varje tävling. Det finns många regler att följa med hur man hanterar fisken, hullingsfria krokar, skonsamma håvnät etc. Efter varje pass räknas en placering ut inom grupperna som sedan läggs ihop till den totala placeringen på tävlingen. Internationella tävlingar har oftast fem pass, under norska mästerskapet var det fyra. Varje pass kan vara längre. Några vanliga utmaningar jag stöter på är att man behöver vara kreativ i hur man väljer att fiska vattnet, sällan hinner man med att fiska överallt och man behöver prioritera bland en uppsjö av tekniker och hur man ska kombinera dem. Ibland kan man vinna stort på att fiska torrflugor hela passet och bland är nymfer halva tiden och torrflugor andra halvan mycket bättre. En annan utmaning är att snabbt landa fisken i håven, det finns många detaljer i allt från mothugget till vilka spövinklar man drillar med och hur man positionerar sig som behöver stämma samtidigt. Att drilla fisken i några sekunder i stället för minuter tror jag med minimerar risken att fisk skadas när den snabbt kommer tillbaka.

Om man vill vara med och kvala in nästa gång, hur gör man då?

Det finns en tävlingskalender på Sportfiskarnas hemsida och det publiceras med inbjudan på herrlandslagets och damlandslagets Facebook sida. För att vara med och kvala till landslaget behöver man vara med på flera tävlingar under året.

Ge oss några fina tips från en mästare.

Jag tror med man först behöver släppa turfaktorn och börja analysera vad man kan påverka i sitt fiske, det ligger mycket i uttrycket ”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag.” (Ingemar Stenmark). Det kan vara allt från varför en fisk tappades till varför flugan fastnade i ett träd eller botten och allt går att träna på. Förutom att justera tekniken efter det vatten man fiskar är det viktigt att arbeta med olika typer av presentationer på samma plats. Det är mycket viktigt att fiska alla vattentyper som kan hålla en fisk och inte gå direkt dit där det ser bäst ut. Det är också bra att fiska tillsammans med någon genom att turas om att fiska på samma ställe och tävla om vem som får fisk först sen diskutera tekniken i stället för att jämföra flugor man fått fisk på. Saker som hastigheten i driften, hur mycket kontroll man har i driften och tex längden/tjocklek på tafsen etc är mycket viktigare. Ett tips för att effektivt landa fisk är att träna på att styra den in i håven, något jag ser ofta är att man drillar med spöt rakt upp i luften hela drillningen och då tar det såklart mycket längre tid att landa fisken och fisken har svårare att återhämta sig. Jag tror med att man samtidigt kan träna mothugget för att undvika att kroken sitter djupt eller i sidan av överkäken. Speciellt harr får lätt skador på överkäken av ett för långsamt och hårt mothugg. Ett sista tips till de som fiskar i sjöar är att skippa taperade tafsar helt och hållet, för sjöar är min tafs är samma tjocklek hela vägen för att få bättre kontakt, snabbare mothugg och kontroll med flugan. Det är ganska ovanligt här i Sverige idag men jag tror det kommer ändras successivt när sjöfisket utvecklas. Det ger stor effekt att träna sin kastteknik efter otaperade tafsar och bara använda taperingen i fluglinan för att sträcka tafsen.

Vad händer härnäst i ditt liv?

Under vintern kommer jag få balansera plugget på universitetet med förberedelser och träning inför nästa säsong. Förhoppningsvis presenteras nästa års landslag väldigt snart, det ska bli väldigt spännande!

När är nästa stora tävling?

Det finns en chans att laget snart väljer att åka till Tjeckien i slutet av maj 2025. Antagligen är det första tävlingen på året för mig. Kvaltävlingarna under nästa år får inte vara samtidigt som de internationella tävlingarna och datumen för EM är inte officiellt ännu.

Berätta varför man ska vara medlem i vår fantastiska förening?

Jag tycker man ska bli med för att komma med i gemenskapen, man kan ju fråga om så många saker och det finns duktiga instruktörer som kan hjälpa till med kasttekniken. Det finns med duktiga fiskare som kan hjälpa till med fisketekniker.

Tack för frågestunden Erik och lycka till i landslaget!

Tack för alla bra frågor! Skitfiske!!🎣

Fler nyheter

Nu kan du betala med Swish!

Nu kan du betala med Swish!

Du kan nu betala din medlemsavgift via swish, vänligen ange ditt medlemsnummer när du betalar om du är befintlig medlem.

Tävla i Fly Golf

Tävla i Fly Golf

Tävla i Fly Golf med Föreningen Det Perfekta Kastet och Echo under hela augusti månad